L'exposició

El 14 de novembre de 1925 s’inaugura la primera exposició individual de Salvador Dalí a les Galeries Dalmau de Barcelona. El pintor només té 21 anys. En aquesta mostra es recullen dos aspectes que s’alternaran i complementaran al llarg de la seva trajectòria: el retorn a l’ordre i la tradició, i la recerca de l’allò més experimental. A Salvador Dalí, aprenent de pintor, les dues confluències queden paleses en aquests cinc olis exposats, propietat de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El mateix Dalí es refereix posteriorment a aquest període primerenc: «Jo pintava els paisatges de Cadaqués, el meu pare, la meva germana, tot estava subjecte al meu frenesí. M’interessava per la pintura de Chirico, a través de les revistes. Col·laborava en la Gaseta de les Arts de Barcelona i a L’Amic de les Arts; i tenia un llibre que no abandonava la meva capçalera: els Pensaments d’Ingres. Vaig decidir extraure unes frases significatives per al text del catàleg de la meva primera exposició individual. […] Aquesta exaltació de les belleses de l’ofici i de la tradició casaven exactament amb les meves idees. Aquesta és l’única base sobre la qual un pot erigir-se com a geni. […] Els crítics, tot i que sempre van amb retard i ignoren la veritat, aquest cop van mostrar el seu entusiasme».

Figura de perfil

El 2 de març de 2017 la Fundació Gala-Salvador Dalí enriqueix la seva col·lecció amb l’adquisició de l’oli sobre cartró Figura de perfil de l’any 1925. Dalí pinta aquest oli que forma part d’una sèrie de retrats que l’artista fa a la seva germana durant els anys vint, a la casa familiar des Llané de Cadaqués. Figura de perfil s’exposa únicament l’any 1925 a les Galeries Dalmau de Barcelona i des de llavors ha estat amagada a la llum pública durant 92 anys, fins que la casa de subhastes Bonhams l’ha posada a la venda.

L’adquisició de l’oli ens ha permès actualitzar la fitxa del Catàleg Raonat de Pintures de Salvador Dalí, ja que fins ara només es tenia constància de l’obra a partir d’una reproducció en blanc i negre publicada a la revista Atlántico l’any 1929 i se’n desconeixia tant la tècnica, com les mides i la localització.

Així doncs exactament 92 anys després de la inauguració de l’exposició a les Galeries Dalmau, tots els visitants del Teatre-Museu Dalí, a partir del 14 de novembre de 2017, podran admirar l’obra Figura de perfil a l’exposició Salvador Dalí, aprenent de pintor.

Veure fitxa completa de l'obra

Vídeo

La meva germana cus roba blanca al meu costat prop de la finestra, a la cuina es fan confitures i es parla de posar raïms a assecar, jo he pintat tota la tarda set onades dures i fredes com són les del mar… demà en pintaré set més. Estic tranquil perquè les he pintat bé, a més, cada vegada el mar s’assembla més al que jo pinto.

Salvador Dalí

L'exposició en imatges

 • Retrat de la Ramoneta Montsalvatge
 • Figura d’esquenes
 • Retrat de la meva germana
 • Sifó i ampolleta de rhum (Pintura cubista)
 • Figura de perfil
 • Salvador Dalí, aprenent de pintor
 • Salvador Dalí, aprenent de pintor
 • Salvador Dalí, aprenent de pintor
 • Salvador Dalí, aprenent de pintor
 • Salvador Dalí, aprenent de pintor

Llibret de l’exposició

Editat pel Servei Educatiu de la Fundació Dalí amb textos de Montse Aguer, amb la col·laboració d’Irene Civil, cap de Conservació i Restauració, i la coordinació de Cuca R. Costa, del Centre d’Estudis Dalinians.

Descarregar

Per què visitar l'exposició?

 • “Figura de perfil” és una gran revelació: la d’un Dalí aprenent de pintor, que s’amara tant de la tradició com del més experimental per representar al centre de l’escena, amb Cadaqués al fons, la seva germana Anna Maria.
  I, ho confesso, revelació també perquè hi ha cert fetitxisme, fins i tot voyeurisme, per contemplar un oli que feia 92 anys que no es veia en públic.
  Montse Aguer Directora dels Museus Dalí
 • En aquesta sala del Teatre-Museu, inspirada en les galeries d’art dels anys vint, exposem diverses obres que el jove Dalí va presentar en aquella primera individual a Barcelona el 1925.
  Cuca R. Costa Coordinadora de l’exposició
 • “Aquesta exposició revela un artista de grans dots. Ànima viva, sent totes les inquietuds de l’hora i es llença a totes les especulacions amb gran empenta i diríem amb vera majestat. Al fons de totes aquestes recerques Dalí n’és el substantiu, i això és el més important.”
  Gaseta de les Arts 1/12/1925

Veure més fotos sobre les nostres activitats

Anar a Flickr