L’exposició
En una col·laboració per a The American Weekly, el 1935, Dalí afirma que la diferència entre un boig i un surrealista és que el boig confon dos mons, el de la il·lusió i la realitat, mentre que un surrealista en coneix la diferència. Molts anys més tard, i en ple procés de creació del Castell de Púbol, l’obra de l’artista, amb Gala com a protagonista, continua habitant tots dos mons.
Amb la mostra Púbol de Gala. Il·lusió i realitat continuem la línia iniciada l’any 2020 amb l’exposició Gala/Dalí/Dior. D’art i moda. Enguany, la Fundació Gala-Salvador Dalí aposta per aprofundir en la construcció de la imatge de Gala a través d’obra original de Salvador Dalí i un dels looks més icònics de la musa de la dècada dels setanta.
Il·lusió i realitat
L’exposició explora les diferents formes amb què Gala és representada. D’una banda, ens trobem davant d’una dona idealitzada, imaginada, la dama del castell a qui Dalí professa el seu amor cortès. De l’altra, el Retrat de Gala, de l’entorn de 1976, ens sorprèn pel verisme amb què la musa ha estat pintada.
La poètica de les ruïnes
Les ruïnes, sempre presents a Púbol, sovint en forma de trompe-l’œil, esdevenen motius plens de significat en aquesta exposició. En el primer àmbit, el de la il·lusió, embelleixen els dibuixos i projectes de decoració per al castell. En canvi, en l’àmbit de la realitat, els despreniments de pintura evidencien el deteriorament i l’indefugible pas del temps.
El refugi de la dona visible
El darrer àmbit recull un fragment del documental El refugi de la dona visible (1982 – 1989), realitzat el 2017 i inclòs en la trilogia Salvador Dalí. A la recerca de la immortalitat, produïda per la Fundació Gala-Salvador Dalí i dirigida per David Pujol. L’extracte conjuga de manera poètica declaracions de l’artista i imatges d’arxiu del Castell de Púbol, tot posant de relleu la fascinació per les ruïnes per part del geni empordanès.
L'EXPOSICIÓ EN IMATGES
Púbol de Gala. Il·lusió i realitat
Textos de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, Jordi Artigas, Coordinador de les Cases-museu de Púbol i Portlligat, Bea Crespo i Lucia Moni, del Centre d’Estudis Dalinians.
Descarrega la publicació