L'exposició

El Castell Gala Dalí de Púbol reobre les seves portes aquest any amb la presentació de la darrera obra adquirida per la Fundació Gala-Salvador Dalí: El molí. Paisatge de Cadaqués, c. 1923.
Aquest pintura mostra un Dalí que busca el seu estil i que experimenta constantment. Un Dalí que se centra novament en el paisatge, motiu recurrent a la seva trajectòria, vist, en aquesta ocasió, des de l’interior.
Es tracta d’una obra molt poc coneguda, exposada per primer cop amb motiu de les mostres antològiques organitzades per celebrar el centenari del naixement de l’artista, i que des d’ara passa a integrar l’important fons d’obra de primera època de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El molí. Paisatge de Cadaqués, c. 1923

El molí. Paisatge de Cadaqués és una obra representativa del Cadaqués de Dalí, fruit d’una experimentació constant i d’una barreja i confluència d’estils artístics en què destaca la presència d’un cubisme primerenc que, per la superposició d’imatges i pel tractament amb la paleta sòbria, recorda Juan Gris. En aquest període, Dalí, tot pintant del natural, evoluciona cap a l’impressionisme, un cert puntillisme, fauvisme, futurisme, purisme i vibracionisme fins a arribar a un cubisme incipient aquí palès. La impressió que el paisatge li causa des de ben jove i que mai oblida, per més temps que el pintor passi fora, és el gran tema d’aquesta pintura. Un paisatge que el determina i configura i li serveix per expressar el seu sentir i les seves inquietuds artístiques en cada moment.

Que Dalí va estimar incondicionalment el seu paisatge, de manera gairebé obsessiva, és de sobres conegut. Hi va viure, hi va teoritzar, hi va pintar. Josep Pla, també empordanès, ho precisa:

“El descobriment del paisatge de l’Alt Empordà, que ha estat, és i serà l’obsessió de la seva vida. […] El passeja pel món amb una inesgotable persistència perquè el porta gravat a la memòria amb una gairebé dolorosa —i deliciosa— precisió obsessiva.”

Josep Pla, Homenots. Quarta sèrie. A Obra completa, vol. 29, Destino, Barcelona, 1975, p. 173 i 175.

Veure la fitxa tècnica de l'obra

Vídeo

“Crec que la personalitat de l’artista es desenvolupa, s’afirma, per les batalles que ha de lliurar.” Henri Matisse

J. Subias, “Salvador Dalí”, Alfar, La Coruña, núm. 40 (maig de 1924), p. 15.

A l'entorn de l'obra exposada

  • El molí. Paisatge de Cadaqués, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • Salvador Dalí pintant Port Alguer, c. 1923. Drets d’Imatge de Salvador Dalí reservats. Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019.
  • Dues noies, c.1922 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • El torrent de la Jorneta, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • La Jorneta, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • Port Alguer, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • Cadaqués. Cadaqués vist des de la Torre de les Creus, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • Sense títol. Paisatge amb oliveres, c.1923 © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019
  • El molí. Paisatge de Cadaqués, c.1923 en exposició al Castell Gala Dalí de Púbol

Per què visitar l’exposició?

  • Aquest oli, un paisatge de Cadaqués vist des de l’interior, reflecteix tant l’experimentació constant de Dalí com la seva mestria tècnica a la recerca d’un estil propi. Tal com el pintor escriu anys més tard: “La única primera clase de pintura es LA PINTURA REALISTA”. Montse Aguer Directora dels Museus Dalí
  • Els colors blanc, negre, siena i verd oliva són presents en "El molí. Paisatge de Cadaqués". Tonalitats d’un cubisme inspirat en Juan Gris que contrasta amb el blanc de l’escuma i el blau del mar. Carme Ruiz Curadora en cap de la Fundació Gala-Salvador Dalí