"El surrealisme soc jo!"
“El surrealisme soc jo!”. Aquesta sentència de Salvador Dalí ha esdevingut profètica.
Dalí s’ha convertit en el més cèlebre i admirat dels surrealistes i la seva iconografia està ja des de fa temps integrada en l’imaginari popular.
Dalí personifica la transgressió, la llibertat, la rebel·lia, el poder de desdibuixar la frontera entre art i realitat quotidiana. En l’àmbit artístic, Dalí és conegut també per ser el creador del mètode paranoicocrític, un mètode irracional de coneixement de la realitat, amb les dobles imatges o imatges invisibles, que ens remeten als fenòmens de percepció o d’interpretació de la realitat, molt més complexa del que apareix en una primera mirada.
L'EXPOSICIÓ
El paisatge del Dalí surrealista és alhora real i oníric, fotogràfic i malenconiós, concret i paranoic. A través del paisatge que reflecteix en la seva obra, podem configurar el surrealisme de Dalí, que ell defineix, seguint André Breton: “Surrealisme: automatisme psíquic pur mitjançant el qual hom es proposa expressar, sigui per l’escriptura, sigui verbalment, sigui de qualsevol altra manera, el funcionament real del pensament, dictat del pensament en absència de tota mena de control estètic o moral”. I que proposa una incursió en zones del subconscient, tan reivindicat per Freud. Un subconscient que Dalí presenta de manera precisa, amb dosis de realitat i fins i tot d’hiperrealitat.
Home amb el cap ple de núvols és l’obra metafòrica que dona pas a la mostra. Un home integrat al paisatge, al cel, en aquest cas. Un home-finestra que ens ofereix una obertura cap a l’exterior, fusionant el subconscient amb una realitat tangible. A través d’aquests 12 olis de Dalí podem incidir en els “elements enigmàtics” i en els paisatges que fan tan singulars les seves obres, que desperten la curiositat i l’atracció. Paisatges que provoquen. Podem parlar d’aparells, de perspectives i d’ombres allargades, dels conceptes visible-invisible, de xiprers, d’objectes surrealistes fetitxistes, d’espectres i fantasmes, de Freud i la psicoanàlisi, de la percepció i de saber mirar. De lectures obertes i amb múltiples significacions, que requereixen sempre, per acabar de configurar-les, de la participació i de la mirada de l’espectador. Podem parlar, en definitiva, del surrealisme de Dalí, un surrealisme que abraça tota la seva trajectòria artística i que volem significar amb Poesia d’Amèrica, obra eclèctica, clàssica, i també surrealista.
MULTIMÈDIA
Us convidem a clicar en el botó aquí sota per a accedir a la llista de reproducció sencera “Minuts de Surrealisme”. En aquesta col·lecció de vídeos trobareu molta més informació relacionada amb les obres de l’exposició.
Aquesta llista s’anirà enriquint properament amb nous continguts!
ANEU A LA LLISTA DE REPRODUCCIÓL'EXPOSICIÓ EN IMATGES
Dossier
Descobriu els diferents àmbits i obres que conformen la nostra exposició. Descarregueu-vos el dossier i prepareu la vostra visita.
Textos de :
Montse Aguer, Directora dels Museus Dalí
Carme Ruiz, Curadora en cap de la Fundació Gala-Salvador Dalí
Descarregar el dossier